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Fee-Sharing Agreement 

 
 You have asked the committee whether a proposed fee-sharing agreement between your 
firm and its attorneys raises any ethical concerns under Rules 1.5 or 5.6 of the Rules of 
Professional Conduct.  The purpose of the agreement is to reward attorneys who develop new 
business for the firm and to attempt to recoup the firm’s investment in business development if an 
attorney leaves the firm and a client chooses to follow the departing attorney.   
 

According to that proposed agreement, bonus compensation will be paid to each attorney 
employed by the firm who develops new client relationships for the firm.  The bonus fee is one-
third of the net fee received by the firm from a client for an “eligible matter.”  An “eligible 
matter” is a case that resulted primarily from the efforts of the bonus recipient.   

 
The proposed fee-sharing agreement continues after an attorney’s employment with the 

firm ends.  Under the terms of the agreement, your firm agrees to continue to provide bonuses on 
“eligible matters” to the departing attorney.  Conversely, the fee-sharing agreement requires that 
if an attorney leaves the firm and “eligible matters” are subsequently transferred to that attorney 
or to his or her new firm, the attorney or the new firm will pay your firm one-third of the fees 
generated by those “eligible matters.”  Consequently, after an attorney leaves your firm, the fee-
sharing agreement requires a division of fees with an attorney or firm who is not working on the 
“eligible matters.” 

 
The agreement thus covers three fee-sharing situations:  one that arises while the attorney 

who is receiving a share of the fee is employed by your firm, and two possible situations that arise 
after the attorney terminates employment with the firm.  These situations will be discussed 
separately because different Rules of Professional Conduct govern. 

Fee-Sharing During Employment 
 

Rule 1.5 of the Rules of Professional Conduct generally governs fees charged to clients.  
Although the Rule does not define “fee,” it is clear that the Rule uses the term, as it is commonly 
used, to refer to the amount charged to a client for legal services performed for that client.  

   
The Rule does not directly address the division of fees by lawyers within the same firm, 

except in its general provision that a lawyer “shall not make an agreement for, charge, or collect 
an unreasonable fee. . . .”  The factors for determining reasonableness are enumerated in Rule 
1.5(a).  These include “the time and labor required” and the “fee customarily charged … for 
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similar legal services.”  Rule 1.5(a)(1) and (3).  Apportionment of the fee within a firm does not 
violate Rule 1.5 as long as the total fee charged to the client is reasonable.   

Fee-Sharing After Termination of Employment 
 
 Your proposed agreement contemplates two situations in which the firm and a departing 
lawyer would share fees for “eligible matters” after the lawyer’s departure from the firm.  It 
appears that neither of these situations involves compensation for legal work done for the client 
while the lawyer was associated with the firm; instead, each situation involves compensation for 
business-generation activities that benefit the firm. 1  Consequently, the rules governing these 
situations are Rule 1.5(e) (division of fees between lawyers who are not in the same firm) and 
Rule 5.6 (restriction on the right to practice). 
 
 “Bonus” to the Departing Lawyer 
  

Rule 1.5(e) governs the division of fees between lawyers who are not in the same firm.  
Your proposed agreement requires fee-sharing to continue for “a period of three years after 
termination.”  If the clients brought in to your firm by a departing lawyer remain with your firm, 
your firm will continue to pay the departing attorney a bonus, amounting to one-third of the fee 
received by the firm for that attorney’s “eligible matters.” The attorney is not being compensated 
for legal services performed for the client before the attorney left the firm, but instead is being 
compensated by the firm for his or her business development efforts.  The “bonus” is therefore 
similar to a division of fees for referring a client to a firm. 

                                                
1 If the proposed agreement addressed a division of fees for legal work done for 

the client while all lawyers involved were associated in your firm, even though the 
compensation was to be paid after the departure of the originating lawyer, the situation 
would be governed only by the general requirement of Rule 1.5(a) that the overall fee 
must be reasonable; Rule 1.5(e), governing the division of fees between lawyers not 
associated in a firm, would not apply.  The commentary to Rule 1.5(e), as amended 
effective January 1, 2007, makes clear that Rule 1.5(e) “does not prohibit or regulate 
divisions of fees to be received in the future for work done when lawyers were previously 
associated in a law firm.”  As the committee understands the terms of your proposed 
contract, however, the bonus compensation to be paid either to the departing lawyer or 
to the law firm is solely for business generation activities.  If the client stays with the firm 
when the departing lawyer leaves, the bonus to the departing lawyer is compensation for 
the lawyer’s efforts in bringing the client to the firm; if the client leaves the firm with the 
departing lawyer, the bonus to be paid to the firm is intended to compensate the firm for 
its investment in the departing lawyer’s business development activities. 
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Rule 1.5(e) applies to this fee-sharing arrangement.  It states: 
 

A division of fee between lawyers who are not in the same firm may be made only 
if: 

 
(1) The client is advised in writing of the compensation sharing agreement and of 

the participation of all the lawyers involved, and does not object; and 
(2) The total fee is reasonable.   

 
Connecticut’s rule “permits the practice of paying referral fees even where there is no 

sharing of responsibility or proportionality of service.”  Informal Opinion 97-02.  By analogy, the 
fee-sharing agreement you describe is also permissible if the conditions stated in Rule 1.5(e) are 
satisfied.  However, the proposed agreement violates Rule 1.5(e) in that it does not provide for 
notifying the client, and it does not address the possibility of a client’s objection to the proposed 
division.  Even if the fee paid by the client remains unchanged, the client must be advised in 
writing of the arrangement, and the fee cannot be divided if the client objects.  It is the 
responsibility of the first lawyer or firm retained by the client to inform the client of the division 
of fees.  See Informal Opinion 97-02. 

 
“Bonus” to the Firm If the Client Follows the Departing Lawyer 
 
If the client elects to be represented by the departing attorney, the proposed agreement 

gives your firm a right to receive one-third of the fees collected for “eligible matters” from that 
client by the attorney or his or her new employer for three years.  This provision runs afoul of 
Rule 5.6. 

 
 Under Rule 5.6, “A lawyer shall not participate in offering or making (1) A partnership, 
shareholders, operating, employment, or other similar type of agreement that restricts the right of 
a lawyer to practice after termination of the relationship, except an agreement concerning benefits 
upon retirement.”   
The retirement exception in this Rule does not apply to your proposed agreement, since the 
proposed agreement expressly contemplates that the departing lawyer continues to practice law. 
 

Reviewing similar agreements, this committee has found violations of Rule 5.6(1).  “[T]he 
scope of Rule 5.6 is not confined solely to direct prohibitions on the future practice of law.  
Financial disincentives can just as effectively “restrict” a departing attorney’s right to practice 
law.”  Informal Opinion 02-05.  In Informal Opinion 89-26, the committee considered an 
agreement where the amount of post-withdrawal payments decreased by half if the departing 
attorney continued to practice law in Connecticut.  The committee concluded that this created a 
“financial disincentive” to the future practice of law.  The  
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provision was an “impermissible burden” on the lawyer’s right to practice in Connecticut and 
interferes with the client’s choice of counsel.  In your proposed agreement, the requirement that 
the departing attorney and his or her new employer share fees with your firm creates a financial 
disincentive that effectively restricts the departing lawyer’s right to practice of law in violation of 
Rule 5.6(1).   

 
     THE COMMITTEE ON PROFESSIONAL ETHICS 
 
 
 
     By______________________________________ 

    Wesley W. Horton, Chair  


