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Application of the Rules of Professional Conduct to a Person  
Licensed to Practice Law When There Is No Attorney – Client Relationship 

 
 

  We have been asked whether a lawyer who left the private practice of law to 

become a hospital’s Director of Risk Management is required by the Rules of 

Professional Conduct to disclose that he is licensed to practice law when he attempts to 

resolve disputes and obtain releases from patients and third parties.  For the reasons 

set forth below in our opinion the answer is no. 

 We have been asked to assume that in hiring the person to be Director of Risk 

Management, the hospital did not intend to and the person did not agree to create an 

attorney – client relationship; their intent was to have the person perform the customary 

and usual duties of a director of risk management.  On occasion those duties include 

attempting to resolve disputes with and obtain releases from patients and third parties.  

We have also been asked to assume that hospital risk managers who are not lawyers 

routinely speak with patients and third parties in an attempt to resolve disputes and 
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obtain releases.1

We assume, too, that (a) while the hospital did not intend to hire the person as a 

lawyer, the  hospital had an expectation that the person’s training and experience as a 

lawyer would be useful in carrying out the responsibilities of a Director of Risk 

Management and (b) the reasons the Risk Manager might prefer not to identify himself 

as a lawyer are because (i) he is not the hospital’s lawyer and (ii) if he attempted to 

explain that he was a licensed lawyer but was employed as Director of Risk 

Management not as a lawyer, the patient or third party might simply hear the word 

“lawyer” and be reluctant to sign anything without consulting her own lawyer.   We have 

been asked to assume that whenever the risk manager talks with patients and third 

parties he identifies himself as the hospital’s Director of Risk Management acting on 

behalf of the hospital. 

 

   Whether an attorney – client relationship exists is a “foundational fact”2 that 

determines whether the Rules of Professional Conduct apply to the disclosure issue we 

have been asked to address.   The formation of an attorney – client relationship 

depends on the intent of the parties.3

                                                 
1 For a ruling that holds Rule 4.2 does not apply to a lawyer serving as a bankruptcy trustee see In Re Rock Rubber 
& Supply of CT, Inc., 345 B.R. (Bankr. D. Conn. 2006), 402 

  With rare exceptions the law does not force 

parties into an attorney – client relationship.  In some circumstances, the existence of 

an attorney – client relationship may be inferred from the conduct of the parties.  In this 

case we have been asked to assume that the parties did not intend to create an 

attorney – client relationship and that their conduct is consistent with that intention.  In a 

2 Hazard & Hodes, The Law of Lawyering, 3rd Edition, Volume 1, §2.5, page 2-8 (2003 Supplement) 

3 Restatement (Third) The Law Governing Lawyers, Vol. 1,. § 14 , page 125. 
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variety of business settings persons licensed to practice law but who were not hired as 

lawyers and did not agree to provide services in the context of an attorney – client 

relationship are often required to speak to and negotiate with non-lawyers making use 

of their legal training and experience. To conclude that the Rules apply whenever a 

person licensed to practice law  does anything that could also be done by a lawyer in 

the context of an attorney client relationship would create endless uncertainty and 

would be inconsistent with the basic premises underlying the Rule that would otherwise 

require disclosure4

Based on the fact that there is no attorney – client relationship between the 

hospital and its Director of Risk Management, it is our opinion that there is no duty 

under the Rules for the Director of Risk Management to explain to patients and third 

parties that while he is licensed to practice law he is not the hospital’s lawyer, but rather  

its Director of Risk Management.   It is worth remembering, however, that some Rules 

of Professional Conduct apply whether or not there is an attorney – client relationship.  

For example, Rule 8.4 (3) provides:  “It is professional misconduct for a lawyer to: 

……(3)  Engage in  conduct involving dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation.”  

, namely the existence of an attorney –client relationship.   

 

 
 

THE COMMITTEE ON PROFESSIONAL ETHICS 
 
 
 
     By______________________________________ 

    Wick R. Chambers, Chair  
 

                                                 
4 See Rule 4.3, Dealing With Unrepresented Person 
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